1. Diffenbaugh, Vanessa: Kukkien kieli

Miten kirjoittaja voikaan eläytyä niin todentuntuisesti nuoren tytön ajatusmaailmaan.

Kuusama kertoo kiintymyksestä, asteri kärsivällisyydestä, laventeli epäluottamuksesta, punainen ruusu rakkaudesta... Kaikki inhimilliset tunteet voi kertoa kukkien kielellä, ja Victoria Jonesilla on tämä ihmeellinen taito hallussaan. Hän on oppinut sen Elizabethilta - vanhemmalta naiselta, jonka luona hän asui lyhyen aikaa ollessaan lapsi. 18-vuotiaana hän kohtaa kukkatorilla miehen, joka tuntee saman kielen. Mies ojentaa Victorialle mistelin: minä voitan kaikki esteet. Heistä tuleekin rakastavaiset, mutta vain hetkeksi. Kukilla ja kohtalolla on vielä paljon annettavaa Victorialle, ennen kuin hän kasvaa omaksi itsekseen. Kukkien kieli on lumoavan kauniisti kerrottu tarina, joka pitää otteessaan. 

 

2. Samartin, Cecilia: Kaunis sydän

Kirjailijalla on muitakin teoksia ja luin ne myöhemmin. Minulle se oli oikea järjestys, koska tästä heräsi mielenkiinto hänen tapaansa kirjoittaa. Kerronta vie todella mukanaan. Nämä sisältöselostukset olen napannut kirjaston sivulta!

Ana valvoo rakastettunsa kuolinvuoteella ja muistelee elämäänsä ja sitä uskomatonta matkaa, joka on tuonut hänet kaikista maailman paikoista juuri tänne. Hänen tarinansa alkaa sodan runtelemasta El Salvadorista ja kulkee amerikkalaisen luostarin kautta vauraaseen Kaliforniaan. Siellä hän pääsee hyvin toimeentulevaan perheeseen lastenhoitajaksi. Vaikka Analla on ollut elämässään vaikeita jaksoja, hän pystyy tuomaan rakkautta ja iloa perheeseen, joka ei voi hyvin. Se on lahja, jota ei voi rahalla hankkia.

3. Kotimaisista kirjailijoista suosittelen meidän ikäisille Pirjo Tuomisen Mailis Sarka-sarjaa. Että osaakin muori kirjoittaa mielenkiintoisesti ja loppuratkaisu ei ole arvattavissa!

 

4. Koomson, Dorothy: Ole hänelle äiti

Luulin ensin selostuksen perusteella "hömpäksi", mutta ei se ollutkaan. Kipeitäkin elämän tosiasioita.

Kamryn Matikalla ei ole minkäänlaisia velvoitteita. Yksi ainoa syntymäpäiväkortti muuttaa asian ikuisesti... Parhaat ystävykset Kamryn Matika ja Adele Brannon luulivat, että mikään ei voi tulla heidän väliinsä - kunnes Adele teki jotain ennenkuulumatonta ja meni sänkyyn Kamrynin sulhasen, Naten kanssa. Kaiken lisäksi hän tuli raskaaksi ja sai Naten lapsen. Kun Kamryn sai selville petoksen, hän vannoi ettei olisi enää koskaan tekemisissä kummankaan kanssa. Vuosia myöhemmin Kamryn saa kirjeen Adelelta, joka pyytää häntä luokseen sairaalaan. Kuolemaa tekevä Adele pyytää Kamrynia adoptoimaan tyttärensä Teganin. Viimeinen asia maailmassa jota mahtavaa uraa tekevä ja sosiaalisesti aktiivinen Kamryn kaipaa, on viisivuotias häiritsemässä hänen elämäänsä. Varsinkaan sellainen viisivuotias, joka muistuttaa häntä Natesta. Mutta onko hänellä vaihtoehtoa, sillä Adelen elämä hiipuu nopeasti eikä Teganille ole ketään muuta huoltajaa?

 

5. Kokko, Tatu: Heinäkuun päivä

Nuori toimittaja Jarmo Vitbrandt saapuu vaaleansinisellä kuplavolkkarillaan Savon sydänmaille. Eletään vuotta 1966. Jarmo kapinoi piintyneitä tapoja vastaan, laulaa Beatlesiä ja unelmoi suuresta rakkaudesta. Päästyään perille hän tapaa yli kahdeksankymmentävuotiaan Hannan, joka näyttää hämmästyttävän paljon ikäistään nuoremmalta, aivan kuin ajan hammas ei häneen pystyisikään. Toimittaja on tekemässä artikkelia Eero Järnefeltin kesästä vuonna 1891. Häntä kiinnostaa erityisesti erääseen maalaukseen liittyvä mysteeri. Hanna on ainut jäljellä oleva todistaja noilta päiviltä, ja taitelija Järnefelt onkin viettänyt kyseisen kesän juuri hänen kotitilallaan Kauniskankaalla. Alkaa unohtumaton aikamatka menneisyyteen. Hanna ja Jarmo kiertelevät vanhoilla tapahtumapaikoilla, kurkistavat Suomen kultakauden värikkääseen historiaan ja kohtaavat kansallisen kulttuurin merkkihenkilöitä Minna Canthista Jean Sibeliukseen. Kaikki tämä tekee Jarmoon suuren vaikutuksen, mutta syvimmin häntä koskettaa Hannan paljastama ihmeellinen rakkaustarina. Kirja sisältää tangokuningas Erkki Räsänen säveltämän soundtrack-äänilevyn.

 

6. Harman, Patricia: Hope Riverin kätilö

"Syntymä ja kuolema, niin tiukasti yhteen punoutuneet. Rakkaus, syntymä, kuolema, minun trilogiani." Elämä on kuljettanut Patience Murphyn maaseudulle, Hope Riverin kaivoskylään. 36-vuotias leski, jota poliisi etsii kahdessa osavaltiossa, elää yksin Länsi- Virginian vuorilla, koska on liian vanha ja liian omapäinen kurtiseeraamaan. Ystävänsä, opastajansa ja epävirallisen holhoojansa, kätilö Kellyn kuoleman jälkeen Patiencesta on tullut kylän kätilö. Suuren laman aiheuttama köyhyys ja puute näkyvät kaikkialla, ja Patiencea pyydetään yhä useammin auttamaan vaikeissa synnytyksissä, koska perheillä ei ole rahaa lääkäriin. Rouva Kellyn kulunut Synnytysoppi-kirja apunaan Patience opettelee ammattia ja etsii paikkaansa kyläyhteisössä. Epäröityään pitkään hän ottaa apulaisekseen Bitsyn, värillisen tytön, joka osoittautuu korvaamattomaksi ystäväksi. Vahva mutta samalla haavoittuvainen Patience ponnistelee uuden elämän puolesta ja taistelee ennakkoluuloja, köyhyyttä ja oman menneisyytensä varjoja vastaan.

7. Juurikkala, Kaija: Varjojen taika

Kaija Juurikkala pelkäsi yötä olleessaan lapsi. Se toi tullessaan toistuvat painajaiset lattian alla kuhisevista käärmeistä. Myöhemmällä iällä hän kuunteli koputuksia ja napsahduksia, joita muut eivät kuulleet. Hän epäili olevansa tulossa hulluksi. Sitten, eräänä yönä, hän kysyi koputtelijalta, kuka tämä on. Vastaus tuli pieneltä tytöltä, joka halusi kertoa kokeneensa väkivaltaisen kuoleman. Viestinsä kerrottuaan tyttö hävisi eikä palannut enää. Henkien näkeminen ei suinkaan lisännyt Kaijan mielenrauhaa. Hän kuitenkin ymmärsi, että hänellä on lahja. Varjojen ylistys on poikkeuksellisen rehellinen ja avoin kertomus henkisestä kasvusta ja matkasta pelon kautta kohti valoa. Juurikkala jakaa timanttisia oivalluksia elämän polusta ja inspiroi esimerkillään jokaista kulkemaan rohkeasti kohti itseään, ominta ja rehellisintä olemustaan. Kaija Juurikkala on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on oppinut ohittamaan yön käärmeet ja sujahtamaan niiden ohi toiselle puolelle maailmaan, joka ei tuonut tullessaan pimeyttä tai pelkoa, vaan vapautuksen ja kyvyn auttaa muita.

8. Juurikkala, Kaija: Askeleita

Mitä tapahtuu, kun seuraa intuitiotaan? Kun lähettää henkensä vieraaseen taloon? Kun etsii vaistollaan kadonneita esineitä? Kun sukeltaa tutkimusmatkalle toisen kehoon? Askeleita on jatkoa elokuvaohjaaja Kaija Juurikkalan suositulle Varjojen taika -teokselle. Se kertoo Kaijan seuraavasta askeleesta, siitä, kuinka oppilaasta tuli opettaja. Hän kutsui kymmenen ihmistä tutustumaan intuitioon ja väittää, että kuudennen aistin voi halutessaan avata kuka tahansa. Myös sinä. Kirja kertoo Kaijan kymmenestä oppilaasta, joiden taittamaa matkaa lukija pääsee seuraamaan ennennäkemättömän läheltä. Ensi kuulemalta mahdottomilta vaikuttavat harjoitukset nostattavat kurssilaisissa riemullisia oivalluksia, upottavat epäilyksiin ja avaavat uusia ovia syvemmälle sisimpään. Itseään uudeksi luovat oppilaat innostavat esimerkillään ja huikealla kasvullaan myös muita. Kirjailija Janne Ruokonen on yksi osallistujista. Hän tallensi 900 liuskaa nettikirjeenvaihtoa ja valitsi tähän kirjaan vuoden matkasta helmet: "Elät tullaksesi siksi, joka todella olet. Intuition mestarikurssi johdattaa syvälle itseesi ja kykyihisi. Lempeästi. Yllättävästi. Viisaasti."

 

9. Juurikkala, Kaija: Äitikirja

Meinasin ensin, että tämä aihe ei ole minulle, mutta sitten se vaan putkahti eteeni kirjastossa. Juurikkalan tapa kirjoittaa on todella nautittavaa ja mikä elämänkokemus! Suosittelen.

Nuori äiti, yksinhuoltajaäiti, uusperheäiti, suurperheäiti, sijaisäiti, kotiäiti, uraäiti, lapset ovat lentäneet pesästä -äiti, vanha äiti, ammattiäiti, isoäiti. Kirjailija Kaija Juurikkala on kokenut monivaiheisen elämänsä aikana monta äidin roolia. Intuition voima on tukenut kasvua äidiksi ja naiseksi: "Kissoista sanotaan, että niillä on yhdeksän henkeä. Minussa on yksitoista äidin henkeä."